main

LifestylePorady

Drink po męsku: gin z tonikiem

17 lipca 2020 — 0

Depositphotos_25349641_s-2019.jpg

Jakiś czas temu naukowcy przeprowadzili badania, w których przyrównywano rodzaj wybieranych drinków do osobowości. Podobno na gin z tonikiem decydowały się osoby, które w swoim sposobie bycia przejawiają narcyzm i egoizm. Naszym zdaniem nie ma w tym żadnej megalomanii czy bufonady, jeśli po prostu lubisz gorzkie koktajle alkoholowe. Taką cierpką mieszanką, nie tylko dla sarkastów w typie Jamesa Bonda, z pewnością jest gin z tonikiem! 

Gin z tonikiem jako remedium! 

Gin z tonikiem to prosty, klasyczny drink wymyślony przez Brytyjczyków w XIX wieku, w Indiach. To właśnie w Azji stacjonowali żołnierze Brytyjskiej Kompanii Wschodnioindyjskiej, sprawując władzę nad Półwyspem Indyjskim. Armia zetknęła się z nieznanymi dotąd problemami, które wiązały się z kiepskimi warunkami higienicznymi w tamtych rejonach. Tropikalny klimat, niesterylne otoczenie powodowały śmiertelne zagrożenie jakim była, jest – malaria.

Kultowy na całym świecie drink narodził się w wyniku medycznych eksperymentów. Otóż Brytyjczycy, w ramach prewencji, pili chininę. Jej nieprzyjemny, gorzki smak próbowano niwelować wodą, a z czasem, do tego koktajlu życia dodano również cukier, limonkę i gin! Tak powstał gin z tonikiem! Wytrawna, orzeźwiająca kompozycja, która zdobyła popularność na całym świecie.

Gin z tonikiem stał się tak kultowym napojem, że miejsce swoje znalazł nie tylko w barach, ale i w kulturze. „Występuje” w dziełach literatury, muzyki i w filmach. Na 19 października przypada Międzynarodowy Dzień Ginu z Tonikiem!

gin z tonikiem receptura
Gin z tonikiem można podawać w niskiej szklance z grubym dnem i nie tylko! Denley.pl

Składniki:

  • 40 ml schłodzonego w lodówce Ginu
  • 80 ml schłodzonego toniku
  • 2 ćwiartki cytryny lub limonki

Jak przyrządzić:

Do zimnego szkła (koktajlowy kieliszek kopa, tumbler, kieliszek do czerwonego wina lub szklanka typu longer) wsypujemy kilka kostek lodu. Następnie wlewamy gin i tonik w odpowiedniej proporcji (1:1, 1:2, 1:3), delikatnie mieszamy, dodajemy cząstki limonki lub cytryny. Chcąc zatrzeć smak goryczki – możemy dodać szczyptę cukru trzcinowego. A jeśli pod ręką nie mamy tropikalnych owoców, zastąpić je można borówką, porzeczką, truskawką. Oczywiście jest to wariacja na temat tego drinka, podobnie jak wtedy, gdy dodajemy do niego odrobinę likieru blue curacao, barwiąc koktajl na niebiesko.

0 0 vote
Ocena artykułu
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x